JoM LiHaT

FrEnZz...

~SeLaMaT b'PBS kpd PISMP Jan 2011~


Assalamualaikum & salam sejahtera sume~~~
Nie editor nk habaq kt korg nie...

Editor ucap selamat berjuang kpd sume guru pelatih PISMP ambilan Januari 2011 utk 1st PBS pd minggu hadapan yg bermula pd 21/3/2011 - 26/3/2011...

Mungkin para pembaca blog nie akan ade yg t'tnye2 ape tu "PBS"...

PBS tu adalah "Pengalaman Berasaskan Sekolah"...
Ia menjadi rujukan kepada pelajar dalam memahami dan menghayati peranan serta tanggungjawab masing-masing dalam menjayakan program latihan profesionalnya di sekolah. Pelajar perlu menggunakan garis panduan ini sebagai bahan rujukan asas untuk memahami, menghayati dan seterusnya melaksanakan segala tugasan PBS dengan sempurna. Semasa PBS dijalankan pelajar ditempatkan di sekolah tertentu dan mereka diminta untuk menyiapkan tugasan yang disediakan.

Program ini diharapkan dapat memberi kefahaman awal kepada pelajar tentang alam persekolahan dari perspektif seorang guru. Program ini memberi peluang kepada pelajar memahami sekolah sebagai sebuah institusi pendidikan dan peranan guru di dalam bilik darjah melalui pemerhatian, penelitian dokumen, refleksi dan interaksi dengan guru dan komuniti sekolah. Melalui PBS pelatih dapat memahami tingkah laku murid, pengurusan sekolah dan pengurusan bilik darjah untuk menyepadukan teori dan amalan dalam konteks pengajaran pembelajaran. Ringkasnya dengan menjalani program PBS pelajar akan lebih memahami bagaimana guru mengajar, bagaimana murid belajar dan bagaimana pengurus sekolah mentadbir sekolah.

Jadi, nk tahu lebih lanjut, KLIK SAYA...

Jd nie adalah permulaan bg sorg guru seblum diorg praktikum mahupun posting...
Mereka mendptkn ilmu dan dgn ilmu itu mereka akan adaptasikan dlm sesebuah sekolah...

Apa2 pun, aq(editor) akan mendoakn korg semua supaya tenang & selamat....
Xlupa jgk senior Tahun 3 semester 1 yg akan Praktikum wat Pertama kali yg b'mula pd minggu hadapan jgk...
Gud luck utk korg supaya korg xgentar dalam menghadapi cabaran murid2... =)

Sampai sini sahaja editor dpt taip...
Assalamualaikum~~,

1 comment:

LiHaT La LaGi...